látásvizsgálat

A látásvizsgálat ingyen lesz elérhető Októberben

Felmérések szerint ma Magyarországon minden második ember valamiféle látásjavításra szorul, légyen az szemüveg, kontaktlencse vagy bármi egyéb korrekció. Ehhez képest egy éven belül olyan három millió ember megy el évente szemészetre. Az adatok összevonásából kiderül, hogy a látásjavításra szoruló négy és fél millió emberből másfél millió egyáltalán nem látogatott el az elmúlt évben szűrésre. Többek között nekik kíván segítséget nyújtani a látás hónapja, melynek keretén belül az ország jó néhány szemészetén a látásvizsgálat ingyen vehető igénybe. A szemvizsgálat menete nem változik attól, hogy a látásvizsgálat ára ezúttal nem terhel bennünket. Emiatt cseppet sem kell aggódnunk, a tesztek célja megállapítani a szem látóképességét és a szükséges korrekció mértékét. Egyedül az ezen túlmenő egyéb igények lesznek fizetéskötelesek. Amennyiben a vizsgálat során szembetegségre bukkannak, az orvos beutalót ad szakorvosnak, hogy mindenképpen a végére tudjunk járni az ügynek. Érdemes tehát Októberre időzíteni az éves kontrollt, mert a látásvizsgálat ingyen nem minden hónapban vehető igénybe.

Miért lesz a látásvizsgálat ingyen?

A Látás hónapja egy Európában is egyedülálló kezdeményezés, amely 2005 óta minden évben megrendezésre kerül az optikai szakma és a Magyar Látszerész Szövetség jóvoltából. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az éves szűrés fontosságára, hiszen számos szembetegség megelőzhető, ha idejében észleljük őket. Mi más módszer lehetne jobb annál, minthogy egy hónapon át a látásvizsgálat ingyen elérhető az ország számos pontján? Minden évben egy gyakori szemproblémára is felhívják a figyelmet, ez tavaly a száraz szem volt, ami sajnos egy igen elterjedt civilizációs betegség. Sokan vélik, hogy ha a látásvizsgálat ingyen van, nem ugyanolyan minőségű szolgáltatást kapnak, mint az év többi szakában. Ez badarság. Egyrészt a szükséges vizsgálatokat nem lehet csökkenteni, addig kell további teszteket végezni, amíg meg nincs a végeredmény. Ez pedig a szem pontos állapota és amennyiben szükséges, a megkívánt korrekció. Természetesen van esélyünk kérdezni is a szemészorvostól, konzultálhatunk a korrekció módjáról, kontaktlencsét avagy szemüveget szeretnénk, bifokálisat vagy inkább két külön egyet egyet a távol-, és a rövidlátás kiküszöbölésére, megbeszélhetjük szükséges-e szemcseppet, műkönnyet használnunk, milyen apró szemtorna gyakorlatokkal segíthetjük a szemünk épségét. Egy látásvizsgálat ingyen ezeket a lehetőségeket mind magába foglalja.

Kiknek lesz a látásvizsgálat ingyen?

Egyáltalán nincs megkötés. A látásvizsgálat ingyen elérhető bárki számára ebben a hónapban a programban résztvevő üzletekben. Mivel egy teljes hónap áll rendelkezésre, így különösebben nagy tumultusra sem kell számítanunk, de azért nem árt, ha időpontot kérünk a kényelem érdekében. Ha a látásvizsgálat ingyen van is, a szemüveg készíttetés avagy kontaktlencse rendelés már nem. Így érdemes valamennyire felkészülni erre a hónapra, hiszen mit érünk a tudással, hogy pontosan milyen dioptriájú a szemünk, ha nem tudunk tenni a hétköznapjaink éleslátásáért? A program egyik kiemelt célja, hogy egy évben egyszer azért is legyen bárki számára a látásvizsgálat ingyen igénybe vehető, hogy azok is elmenjenek, akik egyébként jobban vonakodnak az utazástól, a vizsgálattól, vagy a szükséges anyagi vonzatoktól. Ha minden tehertől értelemszerűen nem is tudnak minket megfosztani, a program ösztönözni kívánja a lakosságot és hangsúlyozni az éves szűrések fontosságát. A programban külön nem szerepel ingyenes látásvizsgálat gyerekeknek. Így aki gyerekét, gyermekét szeretné kivizsgáltatni, jobb, ha a magánál a megszokott szemészetnél érdeklődik. Mivel az üzletek saját maguk döntik el, kívánnak-e a programhoz hozzájárulni, avagy sem, nem garantált, hogy az összes optikusnál a látásvizsgálat ingyen elérhető ebben az időszakban. Bár a több, mint tíz éve megrendezésre kerülő kampány népszerűsége töretlen, így egyre több szemészet dönt mellette.

Hol lesz a látásvizsgálat ingyen?

A Látás Hónapja programban ugyan önkéntesen vesznek részt az optikák, mégis az ország számos pontján lesz októberben elérhető a látásvizsgálat ingyen. Az üzletek pontos listáját a Látás Hónapja kampány honlapjáról lehet majd az idő közeledtével elérni. Ha addig is kíváncsiak vagyunk, a tavalyi lista még mindig megtekinthető, és ha megtaláltunk rajta egy közeli üzletet, nemes egyszerűséggel megérdeklődetjük közvetlenül is, hogy idén részt terveznek-e venni a programban? A kampány nem titkolt célja eljutni nem csupán a nagyvárosokba, ahol eleve tudatosabbak a látáskultúrájukkal kapcsolatban az emberek, hanem a kistelepülésekre is, hiszen itt okoz leginkább gondot elérni egy egy szemészetet. Érdemes tehát azt az évi egy szűrést Októberre időzíteni, amikor egy vizsgálat árát is megspórolhatjuk magunknak. A látás fontos része az életünknek, ez a leginkább használt érzékszervünk és az ember életminőségét jelentősen befolyásolja, hogy mennyire, hogyan is lát. Ha fokozatosan romlik idős korunkra a szemünk, akár észre sem vehetjük, hiszen nem egyik pillanatról a másikra történik. Ezért is érdemes éves szűrésekre járni, hogy az ilyen apró változásokat is idejében kiszúrhassuk, és ne bosszankodjunk a mindennapokban. Akár 2-3 dioptriát is romolhat az ember szeme idősebb korára, hiszen a szemizmok elfáradnak, csökken a szem alkalmazkodóképessége. Egy ilyen látáshiba korrekció nélkül okozhat folytonos fejfájást, kedvtelenséget, olyan apróságokat, amelyek hosszútávon mégis megkeserítik az életünket. Október a látás hónapja, érdemes hát ellátogatni a legközelebbi szemészetre!