rems-cobra-dugulaselharitas-hatter1

Rems Cobra, mint márka

Minden szakmának megvannak a maga csúcstechnológiás eszközei, amiket csak az igazán nagyon profi, gourmant felhasználók engednek csak meg maguknak. Még ha igénye ennél egy jóval szélesebb rétegnek is lenne, hogy hasonló berendezésekkel könnyítse meg a mindennapjait. Számomra mindig derültséget okoz, ha váratlan és mondhatni „tradicionális” szakmákról ugyanez derül ki. Márpedig a Rems Cobra a vízvezetékszerelőknek az, mint autóvezetőknek a különféle amerikai böhöm nagy márkák, mint a Lamborghini.

A másik számomra mókás és meglepő, hogy az ilyen műszaki területeken neves márkanevek nem egy nap alatt nőttek ki a földből, a legtöbbnek évszázados történelme van. A Rems Cobra ugyan nem a legvénebb a matuzsálem cégek között, elvégre „csak” a századforduló után alapították, de már elég ideje van a piacon ahhoz, hogy tiszteletet parancsoljon magának. Azt pedig már nem egyszer láttam bizonyítottnak, hogy a vízvezetékszerelők élnek halnak minden termékéért. Mondjuk azt is meg kell hagyni, hogy elkérik az árát. De vajon, miért?

rems-cobra-dugulas-ellen-pic1

A Rems Cobra termékek

Az első, ami feltűnik, hogy a Rems Cobra alapfelszerelései is tízezrekbe kerülnek. Egy szögekkel kivert vezető kesztyű is tizenegyezer forint. A felszerelések nagyja azonban inkább kiegészítő termék, mint az emlegetett kesztyű, vagy egyszerűen korábban megvásárolt eszközöknek cserealkatrésze, kiegészítője. Ahhoz, hogy az ember tényleg dolgozzon – dugulást hárítson el – szüksége lesz egy olyan harminc, negyvenezres beruházásra, hogy egy komplett gépet megvásárolhasson magának.

A Rems Cobra valójában már a legnépszerűbb termék neve, a szimpla kézi duguláselhárító nemes feladatait a Rems Pull-Push nevű eszköz is tökéletesen ellátja. Ez kvázi a minden WC-ben fellelhető pumpa egy továbbfejlesztett változata, de ugyanúgy szívással, nyomással tisztít, amit nekünk kell kézi erővel kifejtenünk. Többféle kapoccsal adják, kiindulva abból, hogy nem minden lefolyó azonos átmérőjű.

A Rems Cobra berendezéshez már valamivel közelebb áll a Mini Cobra. A Rems Mini Cobra ár tekintetében sokkal elérhetőbb a hétköznapi ember számára és őszintén szólva, ha már harmincezret ki tudtunk volna adni a fent emlegetett kézi nyomáspumpáért, akkor egy plusz tízesért még erről a kiskígyóról beszélünk, ellenben spirál nélkül adják.. Ha a spirálra is most fogunk beruházni, akkor bizony nyeljünk egy nagyot, mert rögtön duplázódik az ár. Viszont ebből is van elektromos csőtisztító, ami ismét egy árkategória ugrás, ám megéri.

A Rems Cobra

És ekkor még mindig épp, hogy megközelítettük csak a Ventil.hu Rems Cobra árát és tudását. Egy ilyen duguláselhárító gép négyszázezer forintot is meghalad, cserébe viszont közel elpusztíthatatlan. Nagy előnye, hogy csatlakoztatható rá 16mm dugulasi spiral, amit nem minden eszközről mondhatunk el és csak újabb bizonyítéka a márka körültekintő fejlesztéseinek.

Az egyik legismertebb modell a Rems Cobra 22, ami már ránézésre is egy elég komoly berendezés, erősen robosztus a Rems ismert sárga fekete színeiben. A márka termékeinek egyik igen kedvelt eleme a védelem a fröccsenő víz ellen. Általában a duguláselhárító eszközök leggyorsabban azért mennek tönkre, mert folyton vízben vannak, és körülményes a tisztításuk. Így egy nem elég alapos takarítás után eltelhet pár hónap és mire újra előkaparjuk az eszközt a sufniból, már be is rozsdált.

Tény, hogy Rems Cobra gépeket háztartásokban nem fogunk találni, ezekre értelemszerűen szakembereknek van igénye beruházni. Ellenben az ő kezükben még inkább fontos, hogy a gyakori használatot bírja az eszköz. Ennek pedig ez a berendezés maximálisan eleget tesz, ahol fröccsenésvédelmet be lehet iktatni, megtették.

A motorról ejtenék a végén még pár szót. A Rems Cobra alapból jó teljesítményű motorokkal dolgozik, ez típustól függően hétszázötven, illetve ezerötven watt a halk járású aszinkron motorban. Viszont ami ismételten a gyártő fejlesztőmérnökeinek dicséretét érdemli: forgatható. Ha útban van, fordítasz egyet és nincs. Ez apróságnak tűnhet, de az ötven hatvan évvel ezelőtt kiépített csőrendszerekben, illetve a belakott terek körbebútorozott lefolyóinál nem mindig alap, hogy egy ekkora eszközzel kényelmesen oda tudjunk férni.

Rems-cobra-akció-kep2

Rems Cobra spirálok

Persze nem sokra mennénk a Rems Cobra berendezéssel spirál nélkül. Azt már említettük, hogy a tizenhat milliméteressel is működtethető, de nagy előnye, hogy a spirálok szabadon cserélhetők. Általában véve is igaz a Rems eszközökre, hogy kombinálhatók akár más gyártó termékeivel is, illetve egy esetleges meghibásodás esetén elegendő az adott alkatrész cseréje a kiterjedt szervízhálózat valamelyik pontján.

A vékony, kecsesebb spirálok megerősítettek, ennek hála az éles sarkokban, vékony csövekben is kellő hatást tudunk kifejteni. Vastagabb csövekben, illetve erősebb dugulásoknál azonban érdemes átváltani a vastagabb spirálra is. Megfelelő beállítások mellett a Rems Cobra igenis képes a gyökereken is átvágni, hogy a dugulást elhárítsa. Elmondató összességében, hogy egy ilyen eszközzel akár egymagunkban is indíthatunk vízvezetékszerelői kisvállalkozást és nem lesz gondunk az eszközparkkal.