A radiátor, mint fűtési megoldás

Manapság rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, ha valaki az otthona fűtésrendszerét akarja kiépíteni, avagy lecserélni. A hagyományos megoldásokat kedvelőknek ott a kályha, bár ez már inkább csak a szoba hangulati elemeként, mint kandalló szokott megmaradni. Egyszerűen azért, mert folyton figyelni kell: legyen elég fa, hasogatni a megfelelő méretre és táplálni a tüzet, hovatovább nincs benne hőszabályzó sem. Ezzel szemben a radiátor már egy minőségi ugrás, és nem véletlenül népszerűek a különböző radiátor típusok. Ha nagyon két legyet ütnénk egy csapással, kombinált készülékben is gondolkodatunk, ami egyszerre melegíti a vizet és az otthon levegőjét. Az igazán úttörők pedig manapság a természetes energiaforrások felé kacsingatnak. Ez lehet napkollektor vagy akár geotermikus fűtésrendszer, minden esetre egyszerre igényel egy igen jelentős beruházást, amit nem mindenki engedhet meg magának. Így akármilyen előremutatóak is ezek a megoldások, elterjedésükhöz még kicsit alakulnia kell a piacnak.

Fontosak a radiátor márkák?

Nagyon ritka, aki széleskörű tapasztalattal és rutinnal bír radiátor vásárlás terén, de mégsem lakberendező és nem is dolgozik az építőiparban. Egy átlagember életében kétszer háromszor fog építkezésbe vagy lakásfelújításba, aminek kapcsán szüksége lehet radiátor méretek, árak közt böngészni. Úgyhogy általában nem is ismerjük a nevesebb gyártókat, legfeljebb ha az élet más területén valamiért már találkoztunk a nevükkel. Lehet márka alapján is választani, de bizonyos szempontból egyszerűbb, ha inkább a műszaki paramétereket tisztázzuk és a saját pénztárcánknak megfelelően szűkítjük tovább a kört. Ez nem lesz olyan könnyű és gyors menet, mintha egy megbízható név alapján haladnánk, de ez nem is az a műfaj, ahol érdemes egy legyintéssel, impulzívan vásárolni. Itt az ember kénytelen utánanézni dolgoknak, tisztázni mit akar és egyeztetni szakemberekkel. Ez alapján persze kialakulhat márkahűség, és az ezután tanácsunkat kérő barát, ismerős vagy családtag biztosan hálás lesz a tippért. Sokan kezdik eleve így a keresést és ez is valahol jobb módszer, mintha csak vakon mennénk egy név után.

Radiátor típusok

Anyaguk szerint a három legnépszerűbb típus az öntöttvas, az alumínium és az acéllemez radiátor. Az öntöttvas egy monstrum. Nehezen sérül, mondhatni „atomtámadás ellen is véd”, jól bírja a nagy nyomást, a nagy hőmérsékletet, de lakberendező legyen a talpán, aki megszépíti. Beépíthető gőz és vízfűtéses rendszerekbe is, viszont lecserélni súlya folytán nem egy leányálom. Az alumínium radiátor ennél sokkal könnyebb és sikkesebb, igazán elegáns megjelenésében. Gyártható tetszőleges méretben és fűtőteljesítménnyel, viszont akárhova, főként, ha már meglévő rendszerről van szó, bajosan szerelhető be. Ennek fizikai oka van, az alumínium egy olyan rendszerben, ami rézvezetékeket is tartalmaz, a fellépő elektrokémiai kölcsönhatásoknak hála, sokkal hamarabb korrodál és könnyebben kilukadhat. Az acéllemez radiátor valahol a kettő közti arany középutat próbálja megtestesíteni. Kompatibilisebb az ilyen olyan rendszerekkel, mint az alumíniumból készült társai, viszont karcsúbb, mint egy öntöttvas készülék. Megfelelő szigetelés mellett képes akkora hő leadásra is, így nem véletlen, hogy hazánkban ez a legnépszerűbb radiátor típus. Egyre azonban nagyon ügyelnünk kell, ez a típus a legérzékenyebb a rozsdára. Könnyen korrodálódik, ráadásul nem is túl vastag és könnyen kilyukadhat, ha rozsda már megtámadta. Szerencsénkre már a legtöbb webáruházban, mint a Netradiátor is, átböngészhetjük mindegyik típust, így könnyen mérlegelhetjük, nekünk melyik éri meg leginkább.

Radiátor csere

Üzemmódja szerint megkülönböztetendő a melegvízes, elektromos, illetve vegyes üzemelésű radiátor. Csere esetén egy meglévő rendszerbe kell becsatlakoztatnunk az új készüléket, úgyhogy mindenképpen szükséges tájékozódnunk az otthonunkban alkalmazott típusról! Ez sem az az eset, ahol érdemes magánakciózni. Távfűtéses lakás esetén több köbméter víz is a lakásunkba folyhat, ha sutyiban nekiállunk szerelni, a beázást meg persze megint csak mi fizethetjük. Nem szerencsés, inkább forduljunk szakemberhez már az első lépésnél. Jó esetben a szakember már eleve ismeri a környéket és tudja, melyik szolgáltató melyik területen milyen rendszert alkalmaz.

Némely távfűtés szolgáltatók évente tartanak pár napot, vagy akár hetet, amikor teljesen leürítik a rendszereket. Ezt rendre ki is szokták hirdetni, általában a nyári időszakot érinti, hiszen akkor senkinek sincs szüksége fűtésre. A szerelés időpontját érdemes ilyenkorra időzíteni, hiszen a legtöbb panellakás strangra van kötve, és képtelenség csak a mi lakásunkat kivonni a forgalomból a szerelés idejére. Maga az üzembe helyezés pár órát vesz igénybe a körülmények függvényében. Általában jó, ha a szakemberrel a régi készülék bevételéről is megegyezünk, mert egy kiszolgált radiátor veszélyes hulladéknak minősül és nem lehet csak úgy kirakni a kukába – jobb híján mellé. A takarítás sem lesz túl megerőltető, némi vízre számítsunk, de ha bekészítünk előre néhány rongyot, a szakember is örömmel fogja használni őket már szerelés közben, hogy ne áztassa el túlságosan a padlót és saját magát sem. Mivel a falra van rögzítve, így abból is némi mállás, por előfordul, de ezt egy gyors porszívózás se perc alatt eltűnteti.