A komondor eredete

Persze a Bob Marley hasonlat a megjelenése alapján született, a komondor valójában munkakutya. Mint a magyar kutyafajták egyike, tenyésztők szerint már a honfoglalás előtt is ismert volt a nyájak mellett szolgáló kutyafajta, sőt állítólag Hamurapi törvényoszlopain is megemlítik. Ezzel szemben létezik olyan legenda is, mely a 10. századra teszi a kutyafajta keletkezését, mikor magyar pásztorok egy alomnyi farkaskölyök közül a leginkább kutyaszerűeket kiválogatva és azokat ősi fajtákkal keresztezve tenyésztették volna ki. Akárhogy is, az ősi kutyafajtánk már évszázadok óta ismert a magyar nyájak mellett, jellegzetes szőrzete révén könnyen beleolvadt az őrzendő állatok közé, viszont éjjel könnyen elkülöníthető a támadó ragadozóktól. Így amikor farkasok, préri kutyák támadtak a nyájra, váratlanul szembe találták magukat az őrzőivel is, akit a megjelenő gazda könnyedén el tud különíteni. Emellett a zsinóros bunda a pulinál hasonlóan tökéletes védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben is, ahogy támadások esetén is. Nem könnyű ugyanis „átharapni” hat kilónyi zsinóros szőrzetet, ez a szőrzet gyakorlatilag egy vértezetet képez a kutya körül. A név eredete nem pontosan ismert, de természetesen jó pár teória létezik. Legelterjedtebb magyarázat a „komondor kedvű” szóösszetételből vélt rövidülése, melynek értelmében a kutya komor, mogorva, mérges. Ez a leírás pedig kétségkívül illik a kutyára.

A komondor személyisége

Munkakutya révén a napjainkig erős ösztönök hajtják, így nem könnyen kezelhető fajta. A nyáj mellett gyakran volt szükség a komondor önálló, gyors gondolkodására, és határozott fellépésére a nyájat fenyegető veszélyekkel szemben, mint a medvék, vagy farkasok támadása. Ennek megfelelően a kutyafajta napjainkig őrzi ezeket a jellemvonásokat. Tekintélyes fellépésű, bátor kutya, aki azonnal reagál a veszélyhelyzetekben. A komondor független gondolkodása mindenképpen gyakorlott gazdát kíván meg, aki kellő időt és következetes szigort tud a kutya nevelésére szánni. A korrekt, de kemény gazdát a kutya tiszteli és szeretettel szolgálja. Ennek elérése érdekében azonban fontos, hogy megértsük a kutyát, és már kora kölyökkorától szocializáljuk. Nem riad vissza az önálló döntéshozataltól, és onnantól, hogy egy munkát elvégzett, a komondor nem szorul már felülbírálásra, nem is keresi azt. A napi rutinok kialakítása, a motiváló jutalmazás az egyedüli módszere annak, hogy a kutya megfelelő nevelését elősegítsük. A közös munka jó nyelv ennek elérésére, és nem véletlen, hogy a nyájőrző inkább vidéken, tanyákon érzi jól magát, ahol kellően sokat mozoghat és kiélheti területvédő hajlamait.

A komondor ápolása

A pulihoz hasonlóan a komondor is kettős szőrzettel bír, ahol a fedőszőr durva, hullámos, olykor göndör, az aljszőr pedig gyapjas, sűrű és puha. A kettő összefonódása alkotja azt a jellegzetes zsinóros szőrzetet, mely a kutya első két évében fejlődik ki. Tekintélyes méretével – marmagassága eléri a hetven centimétert, súlya pedig akár a hatvan kilót – és szőrzetével nehezen összetéveszthető más fajokkal. A komondor nevelése mellett a kozmetikázása az, ami időigényes. A szőrzet közel hét kilót nyom és akár kétezer zsinórra is oszlik. Ez heti 2-3 órát igényel a gazda részéről, hiszen a hatalmas szőrzet tökéletes táptalaj az élősködők megtelepedésére, illetve a fehér bunda igen könnyen koszolódik. A https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Komondor-647 komondor szőrét nem szabad kefélni, vagy fésülni, ellenben a zsinórok továbbosztása, tépkedése bőven elég feladat. Nem szükséges gyakrabban fürdetni, mint más fajokat, viszont a kellő szárítás elengedhetetlen. A szőrzete olyan vastag, hogy nem könnyű teljesen, a bőréig átnedvesíteni a kutyát, és ugyanez igaz a száradásra is. Zsinórjait kicsavarva majd a kutya testét törölközővel „tapogatva” tudunk egy minimális száradást elérni, de a legjobb, ha ezután hagyjuk, hogy a komondor kihemperegje magát. A magas ápolási igény mellett azonban elmondhatjuk, hogy a kutya igen minimális vedlik csak.

Komondor a családban

Védőösztöneinek hála, ha egyszer valakit gazdájának elfogad, a komondor hűségesen védelmezi minden áron a családot és a területet, akkor is, ha esélytelen küzdelembe kellene bocsátkoznia. A gyerekeket különösen óvja, ellenben nem éppen az a húzható, nyúzható kutya. Kisgyerekek mellé nem igazán ajánlott. Vagy olyan családba illik, ahol már nagyobbak a gyerekek, vagy olyanba, ahol a kisebbek is megtanulták már – talán egy másik kutya révén – hogy nem szabad ráncigálni a kutyát. A komondor természetesen nem fog szándékosan kárt tenni bennük, de egy ekkora erő „finomítva” is jelentős. Más állatokkal nem szokása mély barátságot kötni, viszont nem is jellemző rá, hogy vadászná őket. Mivel évszázadok óta ahhoz van szokva, hogy más állatokat őrizzen, leginkább nem érdeklik. Ott vannak, tudja, hogy az élete részei, de se elkapni, se játszani nem akar velük. Viszonylag egészséges fajta, mely főként annak köszönhető, hogy munkakutyaként élte az életét és ennek megfelelően alakult ki a fajta. Általában tíz, tizenkét évet él. Magas mozgásigénye és önálló személyisége miatt elkötelezett gazdát igényel, ellenben hűségével, mindenek feletti védelmezésével ezt a kutya is meghálálja.